Wednesday, 19 December 2012

2012 Have Taught Me Something

Assalamualaikum dear readers.
Fuhh! Fuhh! Dah bersawang dah blog ni.
Sebab Fira sekarang menetap dekat Twitter. Haha!
Jarang sekali dapat layan Twitter.
Twitter pernah buat Fira rase bosan masa mula-mula , tapi sekarang tak dah.
Haha! Ok,back to the topic.
2012 mengajar Fira ape yg Fira patot buat untok tahon depan,
ape yg patot Fira abaikan & pentingkan.
Bagi Fira,Fira kene fokus sebab tahon depan Fira exam besar punyeee.
Fira sepatotnye abaikan hal cintan cintun,kawan yg tak baik & Fira patot pentingkan pelajaran + sahabat.

Haa! Tadi Fira ckp Fira exam besar kan.
Ape lagi exam besar kalau bukan SPM kan?
(Macam tak caye tahon depan dah Form 5)
So,as usual doakanlah Fira dapat 8A+
8? Sebab Fira ambik lapan subjek je :
1. BM
2. BI
3. MATH
4. SC
5. PEND. ISLAM
6. SEJARAH
7. SENI
8. REKA CIPTA
semoga semuanye bercop A+,AMIN YA ALLAH!
Fira teringin nak buat macam ni sebenarnye masa ambik result SPM 2014 nanti
Harap jadi kenyataan,AMIN...
So,cukop lah dulu sampai sini.
Next entry kite share azam tahon baru,k?
Out dulu,Assalamualaikum.



Tuesday, 20 November 2012

Sosej Masam Manis

ok , untok sekian lame Fira x share resipi dgn korang . .
now Fira nak share lah nii haa . .
okengg , ape yg kite perlukan ialah . . .

1. 1 pek sosej x kire ape jenama sekalipon , ayam atau daging tu terpulang dkt korang & dipotong serong . .

2. 3 senduk sos cili x kire ape jenama sekalipon . .

3. 2 senduk sos tomato x kire ape jenama sekalipon . .

4. 1 1/2 senduk cili giling ( cili boh , cili kisar tu same je dgn cili giling )

5. 1 senduk madu yg dkt supermarket tuu..
( x payah susah - susah nak pegi carik madu yg ori )

6. 1 senduk minyak masak x kire ape jenama sekalipon . .

7. 1 biji bwg besar dipotong bulat . .

8. 3 ulas bwg putih dicincang halus . .

9. Garam secukop rase . .

10. aji no moto secukop rase . .

okok , 10 barang je diperlukan . .

sekarang , cara - caranye . . .
1. panaskan minyak , lepas tu masokkn bwg putih & tumis smpi perang . .
2. masokkn cili giling & tumis smpi naik minyak . .
3. masokkn pulak sos cili + sos tomato + madu . .
4. kacau smpi sebati & mendidih sekejap . .
5. masokkn bwg besar + sosej & garam + aji no moto . .
6. gaul sebati & test rase cukop x garam , aji no moto + masak x sosej korang . .
( kalau dah ok semue , boleh tutop api )

* boleh dihidang dgn nasi putih , dibuat breakfast pon ok . .
ok , korang try lah buat . .
papehal ,infom Fira ye . . ;)
CHOW !








majlis resepsi rumah lelaki

assalamualaikum..
hah , kan Fira da ckp nak share kenangan - kenangin rumah sebelah pengantin lelaki kan . .
ok . .

 ( yg belakang berbaju oren tu , interframe je )
berlangsongnye dkt Dewan Serbaguna AU2 , Taman Sri Keramat . .
kiteorg semue berkumpul dulu dkt parking A , Stadium Bukit Jalil . .
sebab kiteorg di " escort " dgn 2 motor polis + 2 superbike . .
tapi malangnye , kiteorg x dpt nak ambik ape - ape gambar mase tgh konvoi . .

berikot adelah motor - motor yg meng " escort " kami . .


dan yg ni kiteorg maen tgkp gambau dkt parking lot tuu . .



so sorry , sebab gambau sikit bebenau . .
ni je yg sempat di upload kan..
ok , chow !



Friday, 16 November 2012

congratulations newlyweds

assalamualaikum . .
hey stalker . .
ya Allah , dah lame tak update . .
rindu pulak dekat En. Blogger nii . .
hee :)
ok , btw . .
pada 10 / 11 / 2012 lps , my aunt was married . .

Haslinda Bt. Awaludin + Mohd. Shahnaz B. Mawardi

ok , so sekarang Fira nak share kenangan-kenangin . .

belum sempat pengantin duduk , Fira + cousins + aunties dah rasmikan dulu . .


that one with tudung polka dot tu Fira . .
Miss Red Kebaya - Liyana Jamrus (elder cousin)
yg lagi sorang tu , op kos adik Fira yg perempuan tu . .


saat menanti detik terucapnye ayat "AKU TERIMA NIKAHNYA"

usai sudah detik yang mendebarkan . .
HAHAHA
so , kami dgn gilenye bergambar dgn pengantin yg sporting . . .

berikut adalah malam langsung . .
di mane Fira menjadi "PENGAPIT TERJUN"
tanpa tudung (sorry) + make up (bedak pon x sempat pakai) , Fira terpakse jadi pengapit
selame 15 minit sebelum pengapit sebetolnye dtg . .

dan ini adelah hari langsung (11 / 11 / 2012)
family member (ladies only)

dgn cousin , Fadzril Azfa

ok , tshirt ni hanya kaum Adam je yg dpt . .
yg kaum Hawa da dpt kain utk buat baju
utk dipakai mase hari langsung khas dari Bandung . .
[baju yg 'family member (ladies only)' tuu]

ok lah.. sesape yg Fira x jempot tu , sorry . .
bukan x nak jempot , tapi ni bukan wedding Fira . .
bile wedding Fira nanti , sume Fira invite . .
termasoklah staker2 . . :)
ok , nak check out dulu . .
nanti Fira share kenangan-kenangin bile kat rumah sebelah lelaki . .
tata !









Saturday, 13 October 2012

aku mintak maaf... To:Sahabat

assalamualaikum..
hey , nak kongsi cerite dgn korg boleh?
x nk dgr , boleh tutup tab yg bukak blog ni..
ok , back to the title..
Fira rase tersangatlah tgh down..
sbbkan salah paham , Fira da x rpt dgn kwn - kwn ni..
Fira da anggap dieorg mcm abg dah..
tapi tu laa.. salah Fira jugak.. :(
to : Shahrul
( abaikan yg comel tu )
aku bkn pe shahrul..
mse kau mrh - mrh kat bilik seni hari tuu..
kau ade baling brush & brush tu kene aku..
aku pon terlps segale makian & carutan..
so sorry..
lps ni , kite tegor je laa balik..
kite kan adik - beradik..

to : Asyraf
( oops! ni die yg baju oren tuu.. tapi tu die punye belakang )
haa! ni die.. yg baju oren tu laa..
acap , aku mintk maaf ea..
aku mmg sng terpengaruh..
aku betol - betol mintak maaf..

dear stalkers , doakan Fira dpt berbaik + rapat
balik dgn dieorg..
amin...

dan kpd kawan - kawan yg lain ,
aku mintak maaf dari hujong rambot sampai hujong kaki..
i'm so sorry...



Saturday, 22 September 2012

mummy masok hospital.. :(

assalamualaikum & hai..
Fira sedih laa..
minggu lps adik yg kecik warded kat kpj selangor cause asma..
5 days at hospital..
lps je adik keluar , mummy pulak masok..
kat hosp yg same..
mummy masok sbb da 22 hari period non-stop..
Fira typing ni pon dkt hosp..
ow.. rase mcm nak dudok sini je..
nak jage mummy..
k , nnti Fira share story & resipi lagi..
seronok hati sharing resipi dgn korang..

Friday, 24 August 2012

Alhamdulillah , akhirnye...

hi ;D
camacam berat bdn korg?
menaik x? haha!
habisla diet korg
btw , berbalik pade title..
Fira nak kongsi good news..
well alhamdulillah..
Fira got buah hati baru..
die berjaye bukak pintu hati Fira ,
hasil kesabaran & usaha die..
Fira x knl die sgt & die pon x knl Fira sgt..
yg Fira tau name die , Nazreen ,
19 , training askar kat Kuching,Sarawak..
kiteorg x prnh berjumpe..
bersua dlm henfon jee...
tapi
die TAK berjaye buat Fira lupekan ex Fira..
it's okey dear..
pompuan mane yg buleh sng2 lupekan ex die kan..
lagi2 Fira ni haa..
almost 3 tahon kiteorg bersame..
mane  buleh sesenang gitu je Fira nak lupe..
btw , tahniah laa kalau ade yg dpt lupekan ex dieorg..
x pe la..
tapi Fira mohon korg doakan Fira dgn die ye..
tapi andai x de jodoh , ape buleh buat..
andai itu takdirNYA..
ok , thanks sudi bace cerite Fira yg x menarik nii..

Thursday, 23 August 2012

Picture Is A Memory

salam & hi..
Fira nak share dgn korg gambau2 di pagi lebaran & mase den kocik2 dulu..
ok , ni mase pagi raye..
ni muhd. izz nasheef b. m.mustafa.. my littleliest bro.. haha..


adik saudare.. her name iris sofia
cam tu kot ejaannye..


ni sume team lelaki..baru separoh..
siap ade yg buat mate dok juling..


family Fira.. TADAA!


with my little bro..


ayah & adik..


mmg trend die a.k.a hobi die dok main jelir lidah..


adik & adik.. yg besau sikit tuu kiteorg 
pggil kiki..


ni sume family belah ayah..
CHOP! baru separoh , ade yg belom sampai..


'adik,nape ko suke main jelir lidah?'


mummy & ayah..
still together after 17 years melalui susah senang sesame..


ni my cousin family..


adik,

adik ,
 dan adik!


my only wan..


adik lagi..

& lagi..


ni team perempuan pulok..
cun melecun semue..
hewhew!


klu Fira daddy's girl , yg ni daddy's boy..


ni mase zaman kocik2 dulu..
oops! ni cousin Fira..
kiteorg lahir tahon yg same , bulan yg laen.


yg sambot birthday tuu Fira..
yg tlg pegangkn , mak sedare yg nk kawin tahon ni..
yg tepi kiri tuu , mak long & cousin Fira yg born in the same year tu laa..


we again..


ooppssi! selekeh nye kau Fira!


Fira buat muke mcm ni bile org ckp
'busyuk camne?'


Fira yg baju kurong hijau tuu.
den tonggolam dek samo warne dgn sofa


zaman tadika , x reti nak melawa lagi mase nii..


Fira yg kat bantal purple tu..


sebok la gemok belakang tuu , aku pon nak bergambau jugak


ngeh! mate main peranan..


mummy pgg Fira , celebrate birthday..


baru belajar camne nak buat 'peace'


'
baby ceria!



main cak2..

tahap kecomelan anda = 100%
perasan!